De kamervraag
Image default
Woningen

Welke soorten schimmels kunnen zich vormen in mijn huis?

Buiten zijn schimmels een ontzettend belangrijk onderdeel van het ecosysteem. Ze helpen namelijk bij het afbreken van plantaardig en dierlijk materiaal. Maar wanneer schimmels binnen in huis groeien, kan dit problematisch zijn en moet je er eigenlijk zo snel mogelijk van af. Maar welke soorten schimmels kunnen er in huis groeien en hoe kan je dit probleem voorkomen en oplossen? Lees snel verder om antwoord te krijgen op deze vragen.

Soorten schimmels

Er zijn verschillende soorten schimmels die binnen in huis kunnen groeien. Ook kunnen er meerdere soorten schimmels in dezelfde ruimte groeien. Het is belangrijk om het schimmelprobleem zo snel mogelijk aan te pakken. Schimmels groeien razend snel en ze kunnen een negatieve invloed hebben op je gezondheid.

Zwarte schimmels

Deze schimmel wordt ook wel Stachybotrys Chartarum genoemd en is de meest voorkomende schimmel in huis. In een vochtige omgeving groeit de schimmel bijzonder goed. Zwarte schimmel groeit het beste tussen de 18 en 25 graden en daarmee is een vochtig huis de ideale plek voor deze schimmel om zich te nestelen en uit te breiden.

Symptomen zwarte schimmel

Zwarte schimmel is makkelijk te herkennen in huis. In de beginfase zal de schimmel niet erg zichtbaar zijn en zie je vaak kleine zwarte stipjes op de muur. Als je dit ziet, is het raadzaam om gelijk in actie te komen en de schimmel te verwijderen. Als de muur vochtig blijft, breiden de zwarte stippen zich uit waardoor de muur binnen de kortste keren vol zit met zwarte schimmel. Hij wordt meestal aangetroffen op papier, vezelplaat en gipsplaat (gipsplaat). Verwijderen zwarte schimmel Zwarte schimmels zijn dus nadelig voor uw gezondheid en moeten zo snel mogelijk worden uitgeroeid in huis. Je kunt zwarte schimmel verwijderen op verschillende manieren. De meest effectieve oplossing is om een schimmelbestrijdingsbedrijf in te schakelen. Zo weet je zeker dat de schimmel in huis is uitgeroeid en niet meer terug komt. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om zelf zwarte schimmel te verwijderen door middel van chloor, soda en azijn. Let wel op want het zijn bijtende middelen. Gebruik altijd handschoenen en een mondkapje om jezelf te beschermen.

Zwarte schimmel

Roze schimmel Serratia

Er zijn drie verschillende soorten roze schimmel. De meest voorkomende roze schimmel is eigenlijk geen schimmel maar een bacterie, genaamd  Serratia Marcescens. Serratia komt het meest voor in de badkamer, toiletruimtes, wastafels en kan zich zelfs gaan nestelen op muren en tapijten. En dit is niet geheel ongevaarlijk. De roze (schimmel) bacterie kan nare gezondheidsklachten met zich mee brengen. Daarom is het, net zoals bij de zwarte schimmel, verstandig om zo snel mogelijk deze schimmel te bestrijden.

Roze schimmel Fusarium & Aureobasidium

De andere twee soorten roze schimmel zijn afkomstig van twee verschillende soorten schimmels, genaamd Fusarium en Aureobasidium pullulans. Fusarium komt eigenlijk zelden voor in huis maar de Aureobasidium weet zich wel wat vaker te vertonen binnenshuis. Deze roze schimmel komt van nature voor op gewassen en kunnen op kamerplanten groeien. Deze schimmel is roze met zwarte vlekken en kan zich vanaf kamerplanten op muren, hout en breeuwwerk gaan vestigen in de badkamer of keuken.

Roze schimmel verwijderen

Roze schimmel verwijderen kan op verschillende manieren en moet eigenlijk direct gebeuren. Hoewel de meest voorkomende roze schimmel geen schimmel is maar een bacterie, is het raadzaam om een professional in te huren. Kies je er toch voor om roze schimmel zelfstandig te verwijderen, dan is het belangrijk om een veiligheidsbril, mondkapje en handschoenen te dragen.

Hoe voorkom je schimmel in huis?

 

Voorkomen is beter dan genezen. Schimmels zijn vaak de oorzaak van een vochtprobleem in huis. Het is dus belangrijk om de luchtvochtigheid laag te houden, het liefst onder de 50%. Daarnaast is het belangrijk dat de lucht in huis kan doorstromen. Zet daarom dagelijks even een raampje open zodat er frisse lucht naar binnen kan komen. Tot slot kan je ervoor kiezen om schimmelwerende muurverf te gebruiken op plekken waar de luchtvochtigheid hoog is zoals in de badkamer.