De kamervraag
Image default
Woning en Tuin

Milieuvriendelijke haardblokken

Omdat onze brandstoffen steeds duurder worden en er geen uitzicht op verbetering is, zijn we altijd op zoek naar andere goedkopere warmtebronnen. Tijdens deze zoektocht komen we vaak terecht bij haardblokken. Maar wat zijn nu precies milieuvriendelijke houtblokken?

Milieuvriendelijke haardblokken zonder paraffine

Haardblokken uit de supermarkt of de bouwmarkt bevatten vaak teer en andere gerelateerde producten afkomstig uit petrochemische paraffine uit aardolie. Net zoals dat met diesel het geval is, veroorzaakt verwarmen met deze haardblokken veel fijnstof zoals CO2 en NOX. Daardoor is het gebruik van deze houtblokken als verwarmingsbron in vele landen verboden. Wil je toch verwarmen met haardblokken? Kies dan altijd voor houtblokken zonder paraffine.

Gebruik geschikt hout

Milieuvriendelijk haardhout is droog, en heeft een vochtgehalte lager dan vijftien procent. Gebruik geen hout dat milieuverontreinigende producten bevat zoals verf, olie, vernis of beits. Geïmpregneerd hout is dus lang geen goed idee om als haardhout te gebruiken. Bij de verbranding van dergelijke houtsoorten komen namelijk veel schadelijke stoffen vrij. Kies bij voorkeur hardhout van loofbomen boven hout van naaldbomen als verwarmingsbron. Dat heeft een langere verbrandingsduur en is minder bevuilend voor je houtkachel en voor de natuur.

Geen storende rookontwikkeling en rooklucht

Brandhout dat paraffine en andere schadelijke stoffen bevat is slecht voor onze gezondheid. Zeker voor patiënten met lucht- en ademhalingsproblemen. De aanwezige hoeveelheid giftige stoffen die in de licht vrijkomt bepaald dus in grote mate je uiteindelijke keuze van het soort brandhout.

Leer op de juiste manier vuur te maken

Wanneer je een houtkachel of open haard gebruikt en toch op een milieuvriendelijke manier wilt verwarmen, is ook de manier waarop je je vuur aanmaakt van belang. Voor een milieuvriendelijke verbranding is het het beste om het vuur van bovenaf aan te steken om rookvorming te voorkomen en vervuiling van de schoorsteen te verminderen. Verdeel de grootste houtblokken in groepen, en plaats de kleinste houtblokken bovenaan. Helemaal bovenaan bevindt zich het verbrandings materiaal, bij voorkeur van natuurlijke oorsprong in plaats van papier. Vermijd contact van hout met de zijkanten van de kachel of van de open haard. Het vuur overbelasten is geen goed idee. Regelmatig bijvullen zorgt voor minder hout en meer warmte.

Milieuvriendelijke haardblokken kopen

Veilige en milieuvriendelijke haardhout koop je makkelijk online zoals haardblokken van Goldenflame.