De kamervraag
Image default
Woning en Tuin

Een open haard in huis nemen?

Vroeger was het heel normaal om een open haard in huis te hebben. De voornaamste reden was natuurlijk dat er nog niks anders was. Een open haard of een houtkachel, diende als een verwarming voor je huis. Tegenwoordig is het helemaal niet meer nodig om een open haard in huis te hebben, omdat er verwarming bestaat die wordt verwarmd door je cv-ketel. Toch zijn er nog veel mensen die een open haard in huis hebben of willen. Dat is ook niet zo gek, aangezien ze een gezellige sfeer brengen in je huis. In dit blog gaan we je dan ook wat meer informeren over open haarden en waarom ook jij er een zou moeten nemen in je huis.

Een gezellige sfeer in huis

Ten eerste geven open haarden een gezellige sfeer in huis. Het vuur speelt immers in op al je zintuigen. Je ruikt het hout verbranden, je hoort het vuur knisperen en ziet het vuur met al haar kleuren bewegen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor kaarsen. Deze brengen sfeer in huis en vinden we vaak iets gezelligs hebben. Dat is net zo met een open haard. Ook zijn open haarden in alle vormen en maten te vinden, waardoor er altijd wel iets te vinden is voor bij jouw interieur. Het past in ieder huis en ziet er ook nog een huiselijk uit.

Een open haard is een goede verwarming

Nog een voordeel van het hebben van een open haard is dat deze je huis kunnen verwarmen. Stel dat een keer de stroom uitvalt, hoef je je geen zorgen te maken over de warmte in huis. Je kunt altijd je open haard aansteken en het vuur houdt je lekker warm. Ook is je huis verwarmen met een vuur van de open haard een stuk goedkoper dan met de verwarming. Zeker in deze tijden met de dure gasprijzen kan een open haard veel goedkoper zijn dan je normale verwarming.