De kamervraag
Image default
Groothandel

Alles wat u moet weten over onthardingszout

Een waterontharder heeft onthardingszout nodig. Het is cruciaal voor zijn werking. Een waterontharder werkt namelijk met filters gevuld met harstkorrels. Deze korrels nemen calcium en magnesium op uit het water, totdat ze verzadigd zijn. Bij een verzadiging van uw harstkorrels vindt er een regeneratieproces plaats om deze korrels te reinigen en hun capaciteit terug te geven. Dit gebeurt door middel van pekelwater: water met regeneratiezout.

Regeneratiezout in drinkwater?

Ondanks dat de harstcilinders met zout gereinigd worden, zult u hiervan niks merken in uw drinkwater. Want nadat de harstcilinders ontdaan zijn van kalk, vindt er een tweede doorspoeling van de cilinders plaats, waardoor overtollig onthardingszout eveneens afgevoerd wordt naar het riool.

Wat kost onthardingszout?

Onthardingszout heeft u in meerdere vormen: u kunt het zout in blokvorm, kristalvorm, korrelvorm en kussens kopen. Blokken zijn over het algemeen iets duurder in prijs, maar zijn praktischer om te gebruiken en om op te bergen. Een zak zout krijgt u meestal in 10 of 25 kilogram. Bij laatstgenoemde moet u denken aan een vraagprijs van circa € 12,50 per zak. De zoutblokken heeft u eveneens in meerdere gewichtsklassen, zoals twee, vier en vijf kilogram. Gemiddeld kosten zoutblokken € 5,- per blok. Bij H. van Namen kunt u beide gewichtsklassen verkrijgen voor de laagste prijs.

Welke vorm?

De vorm maakt in principe niets uit voor de kwaliteit. De vorm bepaalt slechts de praktische kant. Kiest u bijvoorbeeld zoutblokken, dan hoeft u niet met zakken van 25 kilogram te sjouwen en de blokken kunt u eenvoudiger opbergen. Maar zoutblokken zijn een stuk duurder dan zoutkorrels of zoutkristallen en zult u vaker moeten bijvullen.

Een onderhoudscontract nemen?

Sommige leveranciers bieden een onderhoudscontract aan, wanneer u bij hen een waterontharder aanschaft. Dit houdt in dat u op basis van dit abonnement onderhoud kunt laten verrichten door professionals, waaronder het bijvullen van uw onthardingszout. Of een onderhoudscontract voor u goedkoper is of het regelmatig zelf onderhouden van uw waterontharder en de aanschaf van regeneratiezout, moet u goed tegen elkaar afzetten, voordat u een keuze maakt.

https://www.vannamen.nl/