De kamervraag
Image default
Gezondheid

Wat is kalkaanslag?

Kalkaanslag kennen we vooral als de ontsierende harde witte aanslag die je onder meer kunt tegenkomen op de douche, op kranen, op tegels en zelfs in de waterkoker. Als de aanslag wit is, is het proces echter al wat langer aan de gang. In het begin is kalkaanslag minder duidelijk te zien. Je kunt het dan opmerken doordat plekken als de wasbak, kraan of het sanitair dof beginnen te ogen. Kalkaanslag ziet er niet fijn uit en alleen al daarom is het verstandig om het zo gauw mogelijk te verwijderen. Verder kunnen je kranen of bijvoorbeeld de douchekop ook verstopt raken door de aanslag. Door tijdig in te grijpen voorkom je dat de kalkaanslag te hardnekkig wordt en zich niet meer laat verwijderen

Hoe ontstaat deze lelijke aanslag?

Water bevat allerlei ontzettend kleine deeltjes van mineralen, zoals calciumwaterstofcarbonaat. De totale hoeveelheid mineralen per liter water is bepalend voor de zogeheten hardheid van het water. Over het algemeen geldt dat hoe harder het water, hoe sneller de kalkaanslag zal ontstaan. Zolang het water stroomt, stromen de mineralen gewoon mee. Zet je de kraan uit, dan zal het water verdampen en blijven de minuscule deeltjes mineralen achter. Zo wordt kalkaanslag gevormd. Bij je leverancier van water kun je heel eenvoudig navragen wat de hardheid is van het water dat in jouw woning stroomt. Het kan gaan om zacht water (minder dan 8 Duitse hardheid, de eenheid waarin we de hardheid van water meten), gemiddeld water (8 tot 12 Duitse hardheid) of hard water (minimaal 12 Duitse hardheid tot wel 55 Duitse hardheid).

Wat kan ik doen om kalkaanslag te voorkomen?

Voor het verwijderen van bestaande kalkaanslag zijn er allerlei middelen op de markt, maar uiteindelijk is een langdurige oplossing toch echt de beste keuze. Diverse merken als Soft Water Systems leveren waterontharders. Een dergelijk systeem is een blijvende oplossing tegen kalk. Een waterontharder zorgt ervoor dat het water gefilterd en dus schoner wordt en dat er minder kalk zal ontstaan. Dit is ideaal voor al je huishoudelijke apparaten, omdat ze beter en langer naar behoren zullen functioneren. Een merk als Soft Water Systems biedt oplossingen voor zowel kleine als grote huishoudens.