De kamervraag
Image default
Electronica en Computers

Sport verbeteren door de scheidsrechter te verbeteren

Uit onderzoek onder meer dan 500 scheidsrechters blijkt dat scheidsrechters door het gebruik van een scheidsrechter communicatie systeem, zoals een headsethttps://www.axiwi.nl/communicatiesystemen-voor-scheidsrechters/, sneller en correcter beslissingen nemen.

Een opvallend resultaat van het onderzoek is dat 73% van de scheidsrechters aangeeft dat een communicatiesysteem bijdraagt aan de veiligheid van de scheidsrechter. Door te communiceren met collega-scheidsrechters kun je sneller waarnemen en anticiperen op incidenten.

Eerlijkheid en sportiviteit
Op de vraag of een oortje kan bijdragen aan eerlijkheid en sportiviteit in de sport antwoordt 96% met ‘ja’. Enerzijds door meer juiste beslissingen te nemen waardoor er minder fouten worden gemaakt. Anderzijds leiden snellere beslissingen tot minder discussie en onsportief gedrag (escalatie). 80% is van mening dat een communicatiesysteem incidenten in en rond het veld kan voorkomen.

Kwaliteit van de sportcompetitie
Tot slot de vraag: draagt een communicatiesysteem bij aan de kwaliteit van de wedstrijd? Meer dan 94% bevestigt dit. “Hoe beter de scheidsrechter, hoe eerlijker en beter de wedstrijd”.

Scheidsrechter: “Het grote voordeel van het fluiten met een communicatiesysteem, waarbij je draadloos in contact staat met collega-scheidsrechters, is dat je continu met 3 of 4 personen waarneemt wat er op en rond het veld gebeurt. Voorheen nam je een beslissing op basis van je eigen waarneming. Met 4 paar ogen kun je als team sneller en – misschien nog wel belangrijker – betere beslissingen nemen”.

Scheidsrechterscoördinator: “Ik heb het communicatiesysteem getest als scheidsrechterscoördinator, waarbij ik een scheidsrechter in het veld heb gecoacht. In deze applicatie kun je als coördinator ‘real time’ feedback geven aan de scheidsrechter in het veld. Voor de scheidsrechter levert dit een direct leermoment op waarvan hij direct het effect kan merken in de volgende situatie op het veld. Doordat de scheidsrechter direct het effect ziet van kleine veranderingen, is het uiteindelijke resultaat een snellere leercurve”.