De kamervraag
Image default
Woning en Tuin

Keramische schijven in de keukenkraan

Vroeger werden er leertjes gebruikt om te zorgen dat de draaiknoppen de keukenmengkraan echt dicht maakten. Nu zitten er meestal keramische schijven in, zeker bij de eenhendelskranen.

De keramische schijven zitten verwerkt in de cartouche, het belangrijkste stuk van het binnenwerk van een kraan. Als de kraan twee knoppen heeft, heeft elke knop een eigen cartouche met keramische schijven.

Hoe werken ze

Leertjes worden tegen de buis aangedrukt als je de kraan dichtdoet. Bij keramische schijven werkt het anders. Het zijn twee schijven. In allebei zitten gaatjes. De ene schijf zit vast, de andere kan draaien.

Als de kraan open staat, zitten de gaatjes van beide schijven precies boven elkaar. Daardoor kan het water er door stromen. Als je de kraan dicht doet, wordt de draaibare schijf zo gedraaid dat de gaatjes niet meer boven elkaar zitten. Het water kan er dus niet meer door. Het principe is dus eenvoudig.

Het materiaal

De keramische schijf is gemaakt van keramiek zoals de naam al zegt. Dit materiaal is heel hard. De schijven worden glad afgewerkt, zodat ze goed over elkaar heen glijden zonder te schuren. De gladheid en de hardheid van de keramiek zorgen ervoor dat de schijven bijna niet slijten. Ze gaan heel lang mee. De kraanleertjes verslijten veel eerder.

Voordelen

Naast de weinige slijtage zijn er meer voordelen te noemen. Je hoeft de knop niet zover te draaien. Een klein beetje draaien is voldoende om te zorgen dat de openingen van de schijven wel of juist niet recht boven elkaar staan. Je hoeft bovendien minder kracht te zetten om de kraan te openen. De bediening is dus soepeler dan bij het kraanleertjessysteem.

Nadelen

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Als de schijven kapot gaan, moet je het hele binnenwerk vervangen. Dat is een stuk duurder dan leertjes vervangen bij de oude systemen. Er is ook een grotere kans op waterslag op de spoeltafel doordat de kraan heel snel sluit.

Het stromende water wordt abrupt afgesloten maar wil nog doorstromen. Door de druk die er dan ontstaat, kunnen trillingen ontstaan in de leidingen. Dit is makkelijk te voorkomen door de kraan rustig te sluiten.

https://www.keukenkranen.net