De kamervraag
Image default
Energie

Terugverdienen prijs zonnepanelen

Prijs zonnepanelen

In het afgelopen decennium is zonne-energie steeds meer een onderwerp van gesprek geworden. Veel duurzame producten zijn gedaald in prijs. Zonnepanelen horen daar ook bij. Omdat de fossiele brandstoffen van de aarde opraken is er de noodzaak om over te gaan op andere energiebronnen. Het opwekken van kernenergie brengt vele gevaren met zich mee, en ook weten we als mensheid nog niet wat we met de radioactieve afvalstoffen van dit proces aan moeten. Omdat kernfusie op dit moment nog geen optie is zijn er dus grote nadelen verbonden aan kernsplitsing om energie op te wekken. Het gebruiken van de energie die de natuur sowieso aan ons geeft is volgens velen een veel beter idee. Wind-, water- en zonne-energie zijn de toekomst: iets waar steeds meer mensen en bedrijven zich bewust van worden. Het opzetten van een netwerk dat zonne-energie kan opvangen heeft echter wel een hoge prijs. Zonnepanelen maken is erg duur, en vergt ook nog eens veel energie. Investeren in zonnepanelen is echter wel noodzakelijk, het is een investering die zich later terug zal verdienen aangezien we echt helemaal over zullen moeten stappen op natuurlijke energiebronnen als de fossiele brandstoffen op deze aarde helemaal uitgeput zullen zijn. Binnen afzienbare tijd is er geen olie of gas meer te vinden op deze planeet en dan dienen we een omvangrijk alternatief energiesysteem te hebben opgezet. Niet alleen energiebedrijven realiseren zich dit, ook particulieren en bedrijven op andere gebieden hebben steeds meer interesse in het opwekken van zonne-energie. Voor veel mensen is het grote bezwaar de prijs. Zonnepanelen zijn duur om aan te schaffen. Het zijn echter wel eenmalige kosten: zodra de panelen geïnstalleerd zijn zullen ze zichzelf automatisch gaan terugverdienen. Vervelend genoeg is het moeilijk om uit te rekenen bij welke draaitijd en prijs zonnepanelen uitkunnen.

Terugverdienen prijs zonnepanelen

Verscheidene factoren spelen een rol bij het berekenen van wanneer je de prijs van de panelen terug hebt verdiend.

  • Ten eerste maakt het uit welke soort panelen je aanschaft. Van het ene paneel wordt verwacht dat het langer meegaat dan van het andere paneel. Bij welke prijs zonnepanelen voordelig zijn hangt niet enkel af van de aankoopprijs, maar ook van de levensduur van de panelen die je koopt.
  • Ten tweede verschaft de overheid vaak subsidie op het aankoopbedrag van de zonnepanelen. Deze subsidie is vaak niet zo simpel te berekenen omdat het hierbij vaak gaat om belastingaftrek waardoor de subsidie niet alleen afhankelijk is van de prijs. Zonnepanelen zijn duurder of goedkoper afhankelijk van uw financiële situatie: u kunt het beste met uw belastingadviseur om de tafel gaan zitten om in te schatten wat in uw geval voordelig is.
  • Natuurlijk is het ook niet goed te voorspellen hoeveel zonne-energie er precies opgewekt zal worden door uw panelen: u kunt niet voorspellen hoeveel zon er op de panelen zal vallen. Uw locatie speelt hierbij uiteraard een belangrijke rol, maar ook de helling van uw dak en zelfs de helling richting van uw dak.
  • Ook zijn er externe factoren waar u geen invloed op heeft: u kunt denken aan bomen rondom uw huis en bouwvergunningen die wel of niet verleend worden. Stel dat er over een aantal jaar een hoge flat vlak voor uw woning wordt gebouwd: dan kunt u ervan verzekerd zijn dat uw panelen minder zon zullen krijgen. Dat heeft weer invloed op het terugverdienen van de bruto prijs: zonnepanelen zullen minder energie kunnen omzetten in elektriciteit.

Er zijn kortom een aantal ingewikkelde of zelfs onvoorspelbare (in het geval van de zon) factoren waardoor u nooit precies kan uitrekenen bij welke prijs zonnepanelen voordelig zijn. Solar Drenthe kan u erbij helpen om een betrekkelijk duidelijk kostenplaatje aan de aanschaf van zonnepanelen te verbinden. Twijfelt u veel over de prijs? Zonnepanelen zullen zichzelf wel terug kunnen verdienen, het is alleen de vraag hoe lang dit duurt. U kunt contact opnemen met Solar Drenthe voor een gratis en persoonlijk advies rondom uw aankoop.

Voordelen van zonnepanelen: prijs zonnepanelen maar een factor

Maar uiteraard is het vraagstuk bij welke prijs zonnepanelen uitkunnen slechts een factor in het beslissen of u voor zonne-energie kiest of niet. Als er over vijftien jaar geen olie en gas meer te verkrijgen is zullen de energieprijzen omhoog schieten omdat er hoogstwaarschijnlijk een tekort aan energie zal zijn. Als u op dat moment kunt profiteren van de investering in zonnepanelen die u op dit moment aanschaft dan is dat een groot voordeel. De stroom zal dan veel geld waard zijn en u zult uw investering terugverdienen, dan lijkt het bedrag dat u nu betaalt een erg lage prijs. Zonnepanelen zullen erg in trek zijn op dat moment. Een ander belangrijk argument voor het aanschaffen van panelen is dat het gewoonweg beter voor het milieu is om in duurzame energie te investeren. Zoals bekend zijn er ook vele nadelen aan fossiele brandstoffen verbonden: bij het stoken van gas en olie komt er erg veel CO2 vrij. De hoeveelheden CO2 die op dit moment vrijkomen zijn schadelijk voor de atmosfeer. Ook komen er andere broeikasgassen vrij bij het verbranden van fossiele brandstoffen. Let daarom niet alleen op de prijs. Zonnepanelen aanschaffen is ook een investering in de toekomst van de aarde. Het draait dus echt niet alleen om de prijs, zonnepanelen zorgen voor een duurzame toekomst.

http://www.solar-drenthe.nl/prijs-zonnepanelen/